Persbericht, 10 juli 2019 – Op vuilnisbelt010.nl zijn inwoners van Rotterdam een petitie gestart tegen geplande bezuinigingen op de buitenruimte. De petitie is gestart door Rotterdammer Jaap Stronks uit frustratie over het feit dat de restafvalcontainers op Coolhaveneiland (Delfshaven) vaak overvol zitten.

Na vele tientallen meldingen via de Buiten Beter-app, een interview in het AD en berichtgeving op sociale media zijn de aangekondigde bezuinigingen op de afvalinzamelingen de druppel.

Jaap Stronks
Initiatiefnemer Jaap Stronks bij een container in de straat. Foto: © Frank de Roo

“Wat het meest stoort, is dat de wethouder steevast de bewoners als hoofdschuldige aanwijst en kritiek op de volle containers negeert”, aldus Stronks. “Er gaan miljoenen naar 'vulgraadsensoren' en plannen om de pakkans te vergroten, terwijl de belangrijkste oorzaak van naastplaatsingen en zwerfvuil wordt genegeerd.”

Stronks: “Stadsbeheer belooft verbetering zodra de ophaaldiensten vanaf deze zomer efficiënter zouden kunnen gaan rijden dankzij informatie van de inmiddels geplaatste sensoren, maar nog voordat bekend is of dit tot de gehoopte verbetering kan leiden, wordt een bezuiniging afgekondigd. Wijbenga spreekt met dédain over bewoners die hij het liefst allemaal op de bon wil slingeren, maar ontloopt zijn eigen verantwoordelijkheid. Dit wekt geen vertrouwen dat de wethouder de prioriteiten op orde heeft.”

De petitie vuilnisbelt010.nl roept Wijbenga daarom op om zijn verantwoordelijkheid te nemen:

Jarenlang zijn de regelmatig overvolle containers Rotterdammers een doorn in het oog. Volle containers zijn de belangrijkste oorzaak voor naastplaatsingen. Afvalzakken naast de container worden bovendien vaak opengereten door meeuwen en trekken ongedierte aan. De permanente aanwezigheid van troep op straat heeft een negatief conditionerend effect: het is moeilijker om mensen te leren dat afval in de vuilnisbak hoort, wanneer men dagelijks overal bewijs van het tegendeel ziet.
Vuilnisbelt010.nl

Pers-informatie

Jaap Stronks

Initiatiefnemer Jaap Stronks (38) woont en werkt op Coolhaveneiland. 0641841672 / jaapstronks@gmail.com.

Teken de petitie:

Uitklappen
aan het laden